Capoeira – en mjukare kampsport

      Kommentarer inaktiverade för Capoeira – en mjukare kampsport

 

HISTORIA

 

Kampsporten Capoeira är en afrobrasiliansk kampsport som har utvecklat sig ur slavarnas kamp för frigörelse och senare att försvara de samhällen som de skapat efter de flytt från slaveri och förtryck. Själva kampsporten uppstod ur behovet att kunna öva sig i stridskonst och kamp men utan att slavägarna skulle förstå detta. Helt enkelt är det en kamp förklädd till lek och dans och den utförs också till sång och musik. Precis som slavarna själva så härstammar dansinslagen från Västafrika.

 

Ända in på 1900-talet var Capoeira förbjudet och var länge efter det något som folk i allmänhet såg ned på då det var slavättlingar som utövade sporten. Detta till trots så levde traditionen av Capoeira kvar. Under 1920-talet så skapade en man vid namn Manuel dos Reis Machado, kallad Mestre Bimba, en helt ny variant av Capoeira som kallas Regional. Regional är mycket tydligare en kampsport än de mer teatrala stilarna som fanns tidigare.  På 1930-talet så legaliserades sporten igen.

 

UTÖVNING

 

Capoeira utövas mellan två personer som befinner sig i en ring, roda, ofta bestående av andra Capoeiristas som sjunger och klappar. Ett viktigt instrument inom sporten är Berimbau som är ett ensträngsinstrument. De båda utövarna är är i ständig rörelse och bland sparkar , fällningar, undanmanövrar och akrobatik. Alla kan spela med alla och man delas inte in i grupper efter kön, vikt eller ålder. Den jämlikhet som genomsyrar sporten gör att unga människor som socialt sett har dåliga förutsättningar har en chans att bli sedda och respekterade. Efter en tid inom sporten får alla utövare ett smeknamn, apelido.