Kampsportprofiler

      Kommentarer inaktiverade för Kampsportprofiler

Kampsport är något som i Sverige historiskt sett inte riktigt nått stämpeln att vara folklig. Det har sina orsaker, men detta kan vara på väg att förändras. En av de största profilerna inom UFC är svensk och han kallas för The Mauler.

Anledningen till att kampsporter av olika slag inte riktigt fått fotfäste i det svenska folkhemmet, är att det funnits ett förbud i Sverige mot professionella matcher. Exempelvis så har inte proffsboxningsmatcher fått hållas i Sverige. Men detta börjar luckras upp alltmer och när vi dessutom börjat få framgångsrika profiler i uppmärksammade sporter som UFC, så blir det alltmer populärt att följa.

The mauler

Han som kallas för The Mauler som skulle översättas ungefär till ”Stridshammaren”, heter egentligen Alexander Gustavsson och är en svensk kille från Arboga som är född 1987. Han är idag ansedd som världens näst bäste UFC-fighter i sin viktklass. Han gick i september förra året (2013) en titelfight mot den dåvarande mästaren Jon Jones och efter ett mycket kontroversiellt och omdebatterat domarbeslut så tilldömdes Jones segern och således fick inte Gustavsson med sig något titelbälte hem. Anledningen till kontroversen är att de flesta anser att The Mauler blev bortdömd av domarna och att det egentligen var han som borde ha tilldömts segern.

Gustavsson satsar nu på en ny titelmatch mot Jones, men måste för att få chansen till detta, vinna mot en annan utmanare, Jim Manuwa. Efter detta hoppas Mauler på att han ska få chansen till revansch. Låt oss hålla tummarna.

Kimbo Slice

En annan färgstark profil inom fightingvärden är amerikanen Kevin ”Kimbo Slice” Ferguson. Amerikanen blev känd genom gatufighter han la ut på Youtube och blev utsett till ”kungen av webbfighers”. Klippen spreds som en löpeld och snart gjorde han entré i MMA-ringen där han med blandade resultat gjorde ett antal matcher. Därefter bytte han inriktning och klev in i proffsboxningsringen istället. Väl där blev han en fruktad motståndare, varför ska ni strax få se i klippet här nedanför. Med sitt lite vilda utseende har han blivit en publikfavorit och finns numera till och med som actionfigur (här hittar ni en sådan). Ett som är säkert är att varken du eller jag skulle komma ut ur ringen levande efter en fight mot denne väldige man.

Anderson ”The spider” Silva

Anderson Silva, född den 14:e April, Curitiba, Brasilien, räknas för många som den absolut bäste pound-for-pound fightern i UFCs historia. Att säga något annat än att Silva dominerade mellanklass divisionen näst intill ohotat under sin mest aktiva tid i octagonen är något som världens kamsportsfans bara kan konstatera. Dana White (UFCs VD) och en av organisationens största kommentatorer Joe Rogan (också känd från bland annat TV-programmet Fear Factory) har klart och tydligt yttrat sig i frågan om vem de anser vara den bästa fightern genom tiderna och som ni säkert kan gissa föll deras respektive åsikter på just Silva.

”The Spider” lyckades med bedriften att behålla sin titel och sitt bälte mellan åren 2006 till 2013, en väldans lång tid i UFC mått mätt, då slutligen Chris Weidman kom att bli den historiska fighter som lyckades sätta stop för Anderson Silvas framfart och långvariga dominans.