Kläder för kampsportsträning

      Kommentarer inaktiverade för Kläder för kampsportsträning

När man tränar kampsport vill man ha fria rörelser och känna sig bekväm i sina träningskläder. Just kampsporter kräver lite andra träningskläder än många andra träningsformer.

Först och främst är det lite större valfrihet i vad man bär. På träningspassat kan man kombinera sina favoritmjukisbyxor med coola t-shirts. Man behöver inte tänka på att kläderna ska krama kroppen och sitta tajt för bättre hållning, blodcirkulation eller minska luftmotståndet. Tvärtom. Inom kampsport vill man ha kläder som sitter ledigt så man kan sparka högt och snurra runt utan att kläderna motarbetar en.

I en del kampsporter finns det en slags uniform som man ska bära under träningspass och uppvisningar. Många asiatiska kampsporter som ju-jutsu, kung-fu och karate kräver att man har på sig en träningsdräkt som kallas gi. En sådan dräkt består av byxor och öppen tröja. Egentligen är det bara tröjan som heter gi, medan byxorna heter hakama. I Sverige brukar man dock slå samman en hel dräkt under termen gi. Tröjan knyts med ett speciellt tygbälte som kallas obi. Bältet representerar vilken grad man är i sin träning. Oftast börjar man med ett vitt skärp och ju mer man lär sig får man en ny färg. En kampsportsmästare brukar ha svart bälte eller möjligen purpur och vitt. Svart bälte har flera grader och varje grad kräver flera års träning.

Sedan finns det kampsporter som kräver lite extra kläder i form av skydd. Dessa kampsporter är lite dyrare att träna eftersom du måste köpa mer kläder och utrustning redan som nybörjare. Inom exempelvis kendo behöver du heltäckande skyddskläder, hjälm, handskar och ett träsvärd. Hos en del dojos kan du får låna eller hyra en del men genom att köpa egna skyddskläder är du säker på att de sitter som de ska och ge bästa möjliga skydd.