Titelfighter

      Kommentarer inaktiverade för Titelfighter

Kampsporten som helhet blir som sagt alltmer populär i Sverige och den minskar inte direkt i popularitet runtom i världen. Nyligen avgjordes vinter-OS i Sotji, vilket är den absoluta höjdpunkten för många sporter och idrottare. Kampsportens motsvarighet är titelmatcher, något vi ska prata om idag.

Historiska titelfighter

I kampsportens historia finns det mängder av historiska fighter och vi skulle kunna skriva en hel bok där vi radade upp dem. Vad sägs exempelvis om Ingemar ”Ingo” Johanssons klassiska seger på Ullevi mot Floyd Patterson? Eller galningen Mike Tyson mot en av boxningens största genom tiderna, Evander Holyfield? Dessa historier har ni kampsportfantaster säkerligen läst och sett er trötta på och därför tänkte vi rikta in oss på att berätta om en fight som inte sträcker sig så långt bakåt i historien. Året är 2001 och det handlar om K-1 World Grand Prix och en närmast osannolik mästare; en helt tokig Nyzeeländare.

Namnet är Mark Hunt som kommer ifrån Auckland i Nya Zeeland. Hunt kommer från de ganska så risiga delarna av staden och hans helgnöjen bestod eftersom han var för ung för att komma in på krogen, istället att hamna i slagsmål utanför dessa. Det är också på det sättet hans osannolika resa startade. Hunt var vad man brukar kalla för en kaxig jävel, och denna kvällen så var det ingen mindre än en av områdets mest fruktade slagskämpar som den kaxige Hunt tog sig an.

Det som gör den historien anmärkningsvärd är att slagsmålet varade i cirka tio sekunder innan Hunt med en blixtsnabb högerkrok fullständigt golvade sin opponent framför en mycket förvånad dörrvakt till krogen. Nu råkade det vara så att den förvånade dörrvakten var Sam Marsters, en av Aucklands främsta kickboxare och istället för att på något sätt ingripa så frågade han Hunt om han ville testa kickboxning, Hunt tackade ja. Två veckor senare gick han sitt första sparringpass och tre minuter senare så hade han golvat sin motståndare.

För att inte bli alltför långdragen hade Hunt ett år senare vunnit 15 av sina 19 första matcher i K1 och det hade blivit hög tid att få visa upp sig för världen – K-1 World Grand Prix. Inför 70 000 åskådare. Där fick han möta Jerome LeBanner, då en av världens absolut mest fruktade fighters. I matchen blev det till sist förlust, men Hunt hade fått smak för galor, och efter ett år var det återigen dags för samma tävling. Efter en lite krokig väg där han dock till sist kom sig till utslagsningsronderna var det dags för lottning av vem han skulle få möta för att kunna ta sig till semifinal. På lotten stod det Jerome LeBanner, det franska monstret som besegrat Hunt året innan. Om ni spolar till cirka 6 minuter av videon får ni se vad som hände sen.

 

Efter denna brutala tog Mike Hunt av bara farten hem resten av turneringen och hade således, bara två år efter sin första match i K1, vunnit den största av tävlingar inom K1 – WGP-finalen i Tokyo.

Kommande titelfigher

Efter detta så har Hunt satsat på en karriär inom UFC och har varit nära att få chansen att slåss om de riktigt tunga titlarna där också. För närvarande så är han lite i det läge som karaktäriserade hans inledning av karriären – han slår lite ur underläge. Han förlorade senast en match som hade inneburit en match om titeln.