UFC – kampsportens Champion’s League

      Kommentarer inaktiverade för UFC – kampsportens Champion’s League

Eftersom att människan har ett behov av att vilja bevisa sin förmåga både för sig själv men även för andra vill man tävla för att utmana sig själv. Inom kampsporten är det vanligt med tävlingar på olika nivåer. När det gäller högre nivåer är tävlingar publikmässigt särskilt populära när det kommer till kick- och thaiboxningen, MMA och proffsboxning. Inom dessa discipliner är det tillåtet att göra många saker som inte är tillåtna inom andra.

Den allra mest kända internationella galan är UFC. UFC står för Ultimate Fighting Championship och utgörs av MMA-utövare där man blandar alla möjliga stilar. Främst använder utövarna en blandning av brasiliansk jiu-jitsu och kick- eller thaboxning. När UFC först kom till 1993 såg fighterna väldigt annorlunda ut jämfört idag. Då kunde man se väldigt tydligt om någon kom från karaten, boxningen eller brottningen. Det var enkelt att se de olika särdragen som de olika tävlande hade. Idag är utövarna mer allsidiga och UFC har växt till ett enormt varumärke som har miljontals tittare för varje gala. 2012 besökte UFC Sverige och Globen fylldes till bristningsgränsen. På den galan kunde man se svensken Alexander Gustafsson vinna mot brasilianen Thiago Silva till publikens stora jubel.

Alexander Gustafssons karriär inom UFC har gått i det närmaste spikrakt uppåt sedan han började med UFC. Vinsten i Globen ledde till att UFC:s president beslutade sig för att låta honom möta de högst rankade utövarna i kommande matcher, vilka han besegrade – den enda förlusten var mot Jon Jones i september 2013. Gustafssons imponerande meritlista gör honom ständigt favorittippad hos bettingsajter som Betsson. Han förutspås vinna sin nästa match mot Jimi Manuwa och lär mest troligt vara favorit i alla andra matcher han ställer upp i; det enda undantaget blir möjligen den planerade returmatchen mot Jon Jones. När denna ska ske är dock ännu inte klart men det talas om att den kommer någon gång under 2014.

Alexander Gustafsson bor och tränar fortfarande i Stockholm. Han har en bakgrund inom boxning och kampsport och är ett lysande exempel på hur långt man kan komma som svensk kampsportsutövare idag. Den som är intresserad av att sätta sig in i MMA-världen och kanske börja tävla själv bör kolla in MMAnytt. Där kan du som MMA-intresserad läsa om olika fighter och om statistik. Det är väldigt bra att skaffa sig mycket information och kunskap om de olika matcherna, om de tävlandes dagsform och så vidare.